Jan van de Cappelle

de ontscheping van de vloot

Previous Post Next Post

» Schilderij Informatie «

Titel:
De ontscheping van de vloot
Naam schilder:
Jan van de Cappelle (1626 - 1679)
Afmetingen:
90x120cm
Materiaal:
olieverf op doek

In de spotlights

Jan van de Cappelle – De ontscheping van de vloot 90x120cm

Jan van de(r) Cappelle of Capelle (Amsterdam, gedoopt op 25 januari 1626 – aldaar, begraven op 22 december 1679) was een Nederlandse kunstschilder en mogelijk ook kunsthandelaar. Hij was één van de belangrijkste Nederlandse marineschilders van de 17e eeuw. Hij schilderde uitsluitend zeegezichten bij rustig weer met een rijk kleurenpalet. Hij had een voorkeur voor vissersboten met meestal overdreven hoge masten. Niet de schepen, maar het licht en de reflexie op het water staat voor hem centraal. Zijn werk vertoont in afstandelijkheid en surrealismegelijkenis met dat van Hercules Seghers van wie hij tekeningen verzamelde.

Jan was de zoon François van der Cappelle (1594-1674), een lakenhandelaar en karmozijnverver, in de Verversstraat, die in 1622 trouwde met een vrouw uit Rotterdam; het echtpaar kreeg negen kinderen, één werd gedoopt in de Waalse kerk, hetgeen duidt op een mogelijk Franse oorsprong van de familie. Over zijn opleiding is niet veel bekend. Jan van de Capelle zou volgens Gerbrand van den Eeckhout in het Liber Amicorum voor Jacobus Heiblocq autodidact zijn, maar andere bronnen noemen Albert Cuyp of Willem van de Velde de Oude als zijn leermeester. Van de Cappelle werkte rond 1650 mogelijk in het atelier van Simon de Vlieger in Weesp, samen met Hendrick Dubbels enWillem van de Velde de Jonge. Daar werd snel en geroutineerd in serie geproduceerd.

Gerbrand van den Eeckhout schilderde zijn portret in 1653, maar Van de Cappelle is ook door Frans Hals en Rembrandt geportretteerd. Die portretten zijn nog niet getraceerd. 1653 is ook het jaar waarin Van de Cappelle trouwde met de dochter van een metselaar, poorter werd en zich mogelijk aansloot bij de Broederschap van kunstschilders, dat in oktober werd opgericht in de Voetboogdoelen. Jan woonde toen op deLeliegracht, maar moet niet lang daarna verhuisd zijn naar de Keizersgracht bij de Berenstraat. Omdat hij geen leertijd had doorgebracht bij een meesterschilder, zou hij niet toegelaten zijn tot het Sint Lucasgilde, en zou het onmogelijk zijn gesigneerd werk te verkopen.

bron: wikipedia

Schilderijen in dezelfde categorie: